Dzisiaj w naszym Ośrodku mamy dzień pieroga. Ciepłe, magiczne, takie rodzinne, mamine i babcine pierogi są naszym marzeniem zawsze, gdy jesteśmy głodni. Kto z nas nie lubi pierogów. Jedni wolą ruskie, inni z kapustą lub mięsem, a jeszcze inni z owocami. Tyle rodzajów, ile chętnych.
Pierogi to kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta napełnione najrozmaitszymi farszami i ugotowane w wodzie. Według Polaków i cudzoziemców pierogi są uznawane za tradycyjną potrawę staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej, chociaż ich ojczyzną są Chiny, a na ziemie polskie danie to dotarło prawdopodobnie w XIII wieku.
Jest to danie pracochłonne, dlatego do jego przygotowania została zaangażowana większość Uczestników.
Wspaniałe zakończenie tygodnia.
Oprócz madame Curie pierogi są największym darem Polaków dla ludzkości
Richard Paul Evans
Zapraszamy galerii zdjęć...