Hamburger i frytkiWchodzimy w Nowy Rok, a z nim w nowe projekty.

Tym razem mamy w planie zapoznać Uczestników z historią, zwyczajami, atrakcjami, ulubionymi potrawami ludzi mieszających w różnych krajach. Postęp technologii stwarza szereg możliwości poznawczych, pozwalając nam wkroczyć do wielkiego świata. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki możemy przenieść się do miejsc i krajów, o których tylko słyszeliśmy lub widzieliśmy na filmach. Biorąc pod uwagę narastający „głód” wiedzy naszych Uczestników postanowiłyśmy wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom i pomóc zaspokoić ich ciekawość, umożliwiając odkrycie tajemnic krajów z różnych stron świata.

„Podróżując” po całym świecie Uczestnicy przekonają się na własnej skórze, co sprawia, że niektóre kraje zajmują czołówkę najchętniej odwiedzanych miejsc. Odkryją atrakcje turystyczne, poznają tradycje i zwyczaje, kulturę oraz najpiękniejsze i najcenniejsze miejsca, zabytki i budowle. Mogą delektować się przysmakami narodowej kuchni, która zaskakuje, ale i dostarcza rozkoszy podniebienia.

W swoim pierwszym etapie „podróży” obraliśmy kierunek: Ameryka Północna z supermocarstwem - USA. A być w USA to obowiązkowo musimy skosztować tradycyjnego Hamburgera. Kuchnia amerykańska hamburgera zawdzięcza imigrantom z Niemiec. Po raz pierwszy w amerykańskiej restauracji hamburgera przygotowano w 1838 roku, a pierwsza wzmianka o nim pojawiła się w prasie pół wieku później. W 1903 roku zaserwowano pierwszego hamburgera w bułce, a w 1921 roku powstała pierwsza restauracja, w której najważniejszym elementem menu były hamburgery.

W naszej ośrodkowej „restauracji” hamburgery, będą pojawiały się w memu, od czasu do czasu.

Kto wie, co by odkrył Kolumb, gdyby mu nie stanęła na drodze Ameryka?

S.J. Lec


Zapraszamy galerii zdjęć...