Dłoń zanurzająca pomarańczę w czekoladzie

Czekolada to jeden z najpopularniejszych na świecie przysmaków. Uwielbiają ją zarówno dzieci jak i dorośli. Poprawia nastrój i pomaga zwalczyć chandrę, ma również korzystne właściwości. Niestety, również z uwagi na kalorie, nie wszyscy mogą ją jeść. Z okazji Dnia Czekolady, w naszym Ośrodku przygotowaliśmy czekoladowe przysmaki, i nie liczyliśmy kalorii.

Początki czekolady sięgają czasów starożytności. Odnaleziono ją około 4000 lat temu w Meksyku, gdzie odkryto krzewy kakaowca z których produkuje się czekoladę. A w Europie pojawiła się dopiero w pierwszej połowie XVI wieku. Choć jest bardzo kalorycznym przysmakiem to ma także wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera witaminy z grupy A, B i E, błonnik, kwasy omega-6, miedź, żelazo, magnez, potas, cynk, niacynę, antyoksydanty, węglowodany, biało, mangan, flawonoidy, teobrominy. Jest wiele rodzajów czekolady, ale najzdrowsza jest czekolada gorzka. Gorzka czekolada ma także inną przewagę nad pozostałymi, zmniejsza apetyt i powoduje uczucie sytości. Nasze dzisiejsze czekoladowe przysmaki niestety nie wpłynęły na zmniejszenie apetytu. Wręcz przeciwnie, wzmogły go.

To był bardzo czekoladowy dzień.


Zapraszamy galerii zdjęć...