Instruktorka pokazuje jak łuszczy się orzechy

Ostatnie upały dają się wszystkim we znaki. Spacery są ograniczone, zajęcia zaczynają być męczące i nudne. Trudno zmobilizować się do uwagi. Żeby przełamać ten dziwny czas musimy wymyślać zajęcia, które pobudzą Uczestników do większego zaangażowania się. Jednym słowem, będą i przyjemne i pożyteczne.

W swoim harmonogramie mamy wiele tematycznych dni. Tym razem postanowiliśmy zrobić Dzień Orzecha. Wszyscy znamy orzechy włoskie, ziemne, zwane fistaszkami, laskowe. Ale są jeszcze inne gatunki. Choćby pistacje, migdały, orzechy brazylijskie, nerkowca, pecan, pili, kokosowe i inne.

Różnią się nie tylko kształtem, ale również smakiem i właściwościami jakie mają. Różnią się sposobem uprawy oraz miejscem pochodzenia.

Orzechy, jakiekolwiek, są bardzo zdrowe i należy je włączyć do naszej codziennej diety.


Zapraszam do galerii zdjęć: